Selecteer een pagina

Veelgestelde
vragen

Technische vragen

Hoe kom ik bij de eerste les?

  1. Bekijk deze Video: hoe kom ik bij mijn eerste les?
    (Klik op het knopje CC rechtsonder in beeld om de ondertiteling aan te zetten)
  2. Volg daarna onderstaande stappen:
  • Om in te loggen gebruik je de roze knop in de e-mails die je van ons ontvangt.
  • Log in met je persoonlijke inloggegevens die je hebt ontvangen bij je inschrijving. Ben je je inloggegevens vergeten of kwijt? Klik dan op ‘wachtwoord vergeten’. Je gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee je je hebt aangemeld.
  • Doe je mee aan de Gebarenchallenge? Klik dan op ‘Gebarenchallenge’ in het menu aan de linkerkant. Je ziet dan alle lessen die al openstaan.
  • Doe je mee aan de Corona gebarentraining? Klik dan op ‘Corona gebarentraining’ in het menu aan de linkerkant. Je ziet dan het lesoverzicht.

Mijn inloggegevens werken niet

Vind je het fijn om even in beeld mee te kijken? Bekijk dan deze video: hoe log ik in?

Hieronder de tekstversie met instructies:

Je gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee je je hebt ingeschreven. Let goed op dat je bij het invullen niet per ongeluk een extra spatie meetypt want dan lukt het niet.

Kopieer je je wachtwoord uit de mail? Want ook dan is het verstandig om goed op te letten of je niet per ongeluk een extra spatie kopieert. Dit gebeurt namelijk heel gemakkelijk en daardoor werkt het inloggen niet.

Als je graag een nieuw wachtwoord wilt aanmaken, ga dan naar ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een link waarmee je je wachtwoord opnieuw kunt instellen.

Ik doe mee voor de tweede keer, welk wachtwoord moet ik gebruiken?

Als je al eerder hebt meegedaan aan de Gebarenchallenge, gebruik dan bij het inloggen je OUDE wachtwoord!

Zijn de video’s ondertiteld?

Ja alle video’s in de GebarenChallenge en Corona Gebarentraining zijn ondertiteld. Klik op het knopje CC rechtsonder in beeld om de ondertiteling aan te zetten.

Wat als ik mijn gegevens niet meer heb?

Je gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee jij je hebt ingeschreven voor de Gebarenchallenge. Het wachtwoord kun je opnieuw aanvragen door op ‘wachtwoord vergeten’ te klikken op de inlogpagina (zie afbeelding hieronder). Vul het e-mailadres in waarmee je bent aangemeld voor de Gebarenchallenge. Je ontvangt dan een link waarmee je je wachtwoord kunt wijzigen.

Ik ontvang geen mail (meer)

Alleen als je meedoet aan de Gebarenchallenge (dus niet voor de Corona Gebarentraining) ontvang je elke week op dinsdag van mij een mail dat een nieuwe les klaarstaat.

De mail wordt altijd elke week verzonden. Maar wat er soms gebeurt, is dat servers zoals bijvoorbeeld van Hotmail hun spamfilters ineens gaan aanscherpen. Daardoor kan een mail ineens in een spambox belanden i.p.v. in de inbox.

Zou je daarom even willen kijken in je spambox?

Als je de mail daar niet in ziet, zoek dan even in je mail op: support@gebarenchallenge.nl

Als het goed is, komen de laatste mails dan vanzelf bovendrijven. Voeg vervolgens bovenstaand e-mailadres toe aan je lijst vertrouwde contacten. Dan komt de mail voortaan weer in je inbox terecht.

Mijn vimeo filmpje laat een zwart scherm zien of blijft hangen op 1 punt.

Soms kan dit gebeuren. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de internetverbinding op dat moment. Ons advies is: probeer het op een volgend moment nog een keer.

Ik heb voor twee of meer personen betaald, maar ik heb maar 1x een inlogcode ontvangen. Hoe nu verder?

Stuur een mailtje naar support@gebarenchallenge.nl met daarin:

  1. Naam van de tweede (of derde, vierde etc.) persoon
  2. Zijn of haar e-mailadres
  3. Een foto of printscreen van je betaling

Vragen over de Gebarenchallenge

Ontvang ik elke week het filmpje op dezelfde tijd?

Vanaf 1 februari 2022 vind je elke dinsdag om 10.00 uur de nieuwste les in je online leeromgeving. Je kunt inloggen via de roze knop in mijn laatste mail.

Hoe je inlogt? Je ziet het in deze video. 

Ik ga op vakantie, is dat een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Als je een internetverbinding hebt kun je op vakantie je lessen gewoon blijven volgen. Of je kijkt ze na je vakantie terug.

Hoe vaak krijg ik een nieuw filmpje?

Tot 1 februari 2022 ontvang je elke week op maandag een nieuwe video in je online leeromgeving.

Kan ik de filmpjes terugkijken?

Ja. Vanaf 1 februari wordt elke week een nieuwe les vrijgegeven. Deze kun je (terug)kijken in je online leeromgeving wanneer het jou goed uitkomt.

Ik kan moeilijk leren. Hoe weet ik of deze manier van gebaren leren wél voor mij werkt?

Ik vertel je eerst even hoe mijn aanpak is ontstaan. Mijn moeder had namelijk altijd de grootste moeite om gebaren te onthouden. Ze kon het niet helpen, maar de gewone reguliere gebarencursussen waren voor haar geen uitkomst. Ze voelde zich enorm onzeker en zei altijd tegen iedereen: ‘Ik kan dat niet’. Toen zijn we gaan kijken naar welke manier dan wél zou kunnen werken.

En zo is de opzet van de GebarenChallenge ontstaan. Wat het anders maakt, is mijn rustige tempo, uitleg bij gebaren en het geven van ezelsbruggetjes. Je kunt zelf eens rustig kijken hoe het werkt want ik heb een mini-aflevering gemaakt als kennismaking. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je deze direct in je mailbox. Klik hier om deze aflevering op te vragen.

Hoeveel tijd ben ik per week kwijt aan oefenen?

Een les met 10 nieuwe gebaren duurt ongeveer 10 – 15 minuten. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je daarnaast wilt nemen om de geleerde gebaren te herhalen.

Ik ben linkshandig, is dat een probleem?

Nee, dat is zeker geen probleem. Er zijn ook dove mensen die linkshandig zijn en voor wie gebarentaal hun moedertaal is. Bianca is rechtshandig. De gebaren die zij met rechts maakt, maak jij met links. Onno, die in de vraag-en-antwoordwebinars steeds tien vragen beantwoordt, is linkshandig.

Kan ik de filmpjes ook downloaden?

Nee het is niet mogelijk om de filmpjes te downloaden.

Ik kan maar één hand gebruiken, kan ik ook met één hand gebaren?

Ja dat kan zeker. Ook dove mensen gebaren soms met één hand, bijvoorbeeld als ze met elkaar videobellen. Mobiel vasthouden met de ene hand, en met de andere hand gebaren. Of zelfs tijdens het autorijden: met één hand het stuur vasthouden en de andere hand gebaren.

Ik heb een vinger die ik niet kan strekken. Kan ik dan wel gebaren leren of zeg ik dan iets stoms?

Geen probleem! Gewoon lekker gebaren, je kromme / scheve / halve vinger mag lekker helemaal zichzelf zijn. Veel dove mensen hebben hetzelfde als jij, en die laten zich ook niet tegenhouden. Als je goed oplet, zie je in mijn filmpjes dat mijn pink ook een neiging heeft om los van mijn andere vingers te staan.

Ik heb eerder een cursus gevolgd bij een andere organisatie en kreeg maar net een voldoende. Ik voel me nu heel onzeker maar wil het wel graag kunnen. Is de Gebarenchallenge iets voor mij?

Ik begrijp je heel goed, want ik heb iets soortgelijks zelf vroeger ook meegemaakt. Mijns inziens is het niet het allerbelangrijkst om perfect te gebaren, en kan het niet te weinig of te langzaam. Elk gebaar dat je maakt is waardevol. Met elk gebaar dat je maakt, heb je contact met de ander. Het succes zit ‘m in het contact met de ander. Het gaat om plezier en gewoon doen. Ik geef dus ook geen cijfers, beoordelingen, certificaten etc. Mijn graadmeter van succes is of jij plezier hebt in gebaren, want als jij er plezier in hebt, dan weet ik zeker dat je er in een gesprek ook wel uit zult komen met gebaren. Perfecte handvormen of niet, dan ben je echt wel geslaagd.

Krijg ik ook een overhoring?

Nee, je krijgt geen overhoring, toets of examen.

Ontvang ik na afloop een certificaat?

Nee, je ontvangt geen certificaat.

Hoe lang kan ik de filmpjes terugkijken?

Na afloop van de Gebarenchallenge (het eerste jaar) heb je nog een heel extra jaar toegang tot alle lessen.

Wat is het nieuwste gebaar voor Piet?

Ook is er sinds kort een nieuw gebaar voor de lieve Piet van Sinterklaas. In de online leeromgeving zie je het bekende gebaar dat ook nog steeds gebruikt wordt in de praktijk. In deze video laat ik jou het nieuwe gebaar zien zodat je zelf kunt kiezen welk gebaar je wil gebruiken.

Vragen over gebarentaal

Is Gebarentaal internationaal?

Nee, gebarentaal is niet internationaal. In elk land hebben dove mensen in de loop van de tijd hun eigen gebarentaal ontwikkeld. Zo heb je bijvoorbeeld de Vlaamse Gebarentaal, Amerikaanse Gebarentaal, Franse Gebarentaal, enzovoorts.

Bestaan er verschillende versies van gebarentaal in Nederland?

Nee, er is één Nederlandse Gebarentaal. Net als in gewoon gesproken Nederlands, zijn hier en daar variaties, zoals je ook verschillende dialecten hebt. Ouderen gebaren soms een beetje anders dan jongeren, en mensen uit bepaalde regio’s hebben soms ook hun eigen gebaren. Maar net zoals je overal gewoon Nederlands kunt praten in Nederland, kun je ook met de gebaren die je leert in de Gebarenchallenge overal uit de voeten.

Wat is het verschil tussen Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende Gebaren?

Nederlandse Gebarentaal (NGT) heeft een eigen grammatica en wordt gebruikt zonder stemgeluid. Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) volgt het gesproken Nederlands (dus ook de grammatica van het Nederlands), en je ondersteunt daarbij je gesproken woorden met NGT-gebaren. De gebaren zelf zijn dus hetzelfde. Je kunt dus in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en andere mensen die gebaarvaardig zijn.

Zijn de gebaren van Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) wel hetzelfde?

Jazeker! Je kunt in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en goedhorende mensen die gebarenvaardig zijn.